Zatvoreni poligon
January 26, 2017
Pripremni trening odbrane i napada sa Dejanom Simovićem
February 28, 2017

Intervju sa Borderwood-om

Border Koli
Border Koli je sve popularnija rasa u Srbiji i celom svetu, pa je i potražnja sve veća. Ukoliko želite psa ove rase, ili bilo koje druge, postoje određene stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. Zamolili smo Sofiju Blanušu, iz odajivačnice Borderwood, da nam odgovori na nekoliko najvažnijih pitanja vezanih za izbor psa, kao i za rasu Border Koli.

P: Kako je došlo do odluke da se bavite odgojem border kolija?

O: Ceo život smo okruženi psima. Kada je došlo vreme da uzmemo zajedničkog psa, nije bilo mnogo dileme. Želeli smo člana porodice koji će se uklopiti u naš životni stil. Aktivnog, veselog, radoznalog psa sa kojim ćemo moći da treniramo, učimo, putujemo, kampujemo, provodimo vreme u prirodi... Karakter i temperament su bili na prvom mestu, a to što su za nas borderi savršeni i po izgledu bio je samo razlog više. Kada je, posle dužeg traženja, Blues ušla u naš dom, znali smo da smo napravili pravi izbor. Bilo kakav vid rada sa border kolijem je pravo uživanje, inteligentni su, pozorni, fokusirani i neprestano željni učenja. Svaki dan sa njima je novi izazov i nema toga što oni ne mogu da savladaju: agiliti, IPO, frizbi, ovčarenje, trikovi...Border koli je aktivan pas koji uziva u svakom vidu rada. Zahteva redovne mentalne i fizičke treninge, a zbog svoje energije i usmerenosti na vodiča idealni su kao partneri u različitim sportskim aktivnostima. Agiliti je savršen sport za njih jer im na pravi način "izbija" energiju, tera na razmišljanje, a pritom jača vezu izmedju čoveka i psa. Zahvaljujući psima upoznali smo puno ljudi i stekli divne prijatelje sa istim interesovanjima. Danas, ne možemo da zamislimo svoj život bez bordera. Oni su članovi naše porodice, naši saputnici i sapatnici. Količina ljubavi koja stane u njihov pametni pogled ne može se opisati rečima, a mi se maksimalno trudimo da tu ljubav zaslužimo. Sa njima počinje dan i sa njima se završava.


P: Šta je to po čemu se izdvajate?

O: Ima puno odličnih odgajivača koji se bave različitim rasama, a koji to rade na pravi način. Mi sve što radimo, radimo posvećeno i srcem. Nažalost, u Srbiji ne postoji nikakva zakonska regulativa koja kontroliše odgoj pasa, nema uzgojnih dozvola, zdravstveni testovi nisu obavezni... Sve je prepušteno savesti pojedinca, a u velikom broju slučajeva savesti nema. Tako nažalost postoji i veliki broj onih koji pare pse samo zato što u tome vide izvor zarade, koji ne vakcinišu štence, ne hrane adekvatno, ne zanima ih gde će štenci završiti i kakav će život imati, a o nekom unapređenju rase da i ne govorimo. Kao posledicu imamo bolesne pse, pse koji samo podsećaju na ono što bi trebali biti, napaćene ženke koje čitav svoj život provedu kao mašine za proizvodnju štenaca i veliki broj napuštenih pasa koji završe na ulici. Mi se trudimo da damo svoj maksimum i da u svakom trenutku na prvo mesto stavimo dobrobit pasa. Da sve što radimo, radimo odgovorno. Dakle, ili radimo kako treba, ili ne radimo uopšte. Naši psi su, pre svega, naši prijatelji, a odgoj dolazi posle toga.

P: Šta znači odgovorno odgajanje?

O: Odgovorno odgajanje znači na prvom mestu svest o dobrobiti pasa i rase. Ne treba svaki pas da ostvari potomstvo. Mora posedovati karakter tipičan za rasu, izgled u standardu koji je potvrđen na izložbama i naravno, mora biti zdrav. Put do legla je dugotrajan i zahteva puno rada i odricanja. Odgovoran odgajivač testiraće svog psa na genetski prenosive bolesti karakteristične za rasu kako bi štenci koji se rode pod imenom njegove odgajivačnice bili potpuno zdravi i imali sve predispozicije za aktivan i srećan život. Mora dobro poznavati pse i njihov pedigre i težiti da dobije štence koji će biti kvalitetniji od roditelja. Čest je slučaj da se ženke pare na svako teranje što odgovoran odgajivač nikada neće uraditi. Ženka pre, za vreme i posle skotnosti dobija posebnu negu i hrani se kvalitetno. Redovni veterinarski pregledi se podrazumevaju. Štenci se radjaju u adekvatnim uslovima i dobijaju našu maksimalnu pažnju. Radimo sa njima dok su kod nas. Navikavaju se na ljude, druge životinje, različite podloge, uče da se ne plaše jakih zvukova, visine, savladavaju mini prepreke, tunele, mini klackalice... Navikavaju se na ogrlicu i povodac, transporter, započinju sa usvajanjem higijenskih navika... Odgajivač je odgovoran za njihov život od početka pa do kraja. Hrani ih kvalitetno, vodi na vakcinaciju, čisti ih od parazita, čipuje na novog vlasnika. Ne prodaje po svaku cenu, vec vodi računa kome će štene otići i u kakvim će uslovima živeti. Pomoć je i podrška novom vlasniku u svakom trenutku. Nikada neće dozvoliti da njegov pas završi na ulici i spreman je da, ukoliko do toga dodje, primi psa nazad.


P: Na šta budući vlasnici treba da obrate pažnju?

O: Pre svega čovek treba da bude svestan da sebi uzima živo biće, prijatelja sa kojim će provesti mnogo godina i koji će u potpunosti zavisiti od njega. Treba da bude iskren prema sebi i da razmisli da li ima dovoljno vremena da mu se posveti i pruži ono što mu je potrebno. Kada bira rasu izgled ne treba da bude presudan. Rasa se bira prema sopstvenom karakteru. Ukoliko ste aktivni izabraćete istog takvog psa, ukoliko više volite mirniji i pasivniji život, odabirom border kolija na primer, napravićete i sebi i psu pakao od života. Živimo u vremenu kada su sve informacije lako dostupne i malo istraživanja daće vam odgovore na većinu pitanja. Sledeće na redu je odabir odgajivača koji treba da ispunjava uslove koji su navedeni u prethodnom pitanju. Ukoliko ste u mogućnosti bilo bi dobro da ga posetite, vidite pse i u kakvim uslovima se odgajaju. Obratite pažnju na to kako izgleda ženka, da li je u dobrom stanju, da li su štenci u čistom i kako se sa njima ophodi. Postavljajte puno pitanja. Izaberite ono štene koje vam najviše odgovara po karakteru jer se svi oni međusobno razlikuju. U tome vam odgajivač može puno pomoći. I na kraju, zapamtite da vi imate svoju porodicu, prijatelje, kolege, posao i hobije a Vaš pas ima samo Vas! Pružite mu ljubav i on će vam je stostruko vratiti.