FRIZBI


Pseći frizbi (Dog disc/ Frisbee dog) je razvijeni kinološki sport sa mnogo različitih tipova takmičenja, ali i jedan od omiljenih načina razonode mnogih aktivnih pasa i njihovih vlasnika. Kada govorimo o takmičarskim disciplinama one su zaista raznovrsne – od hvatanja frizbija na velikoj udaljenosti do onih u kome se ocenjuju koreografija i stil bacanja. Frizbi je takođe i odlična igračka, a sve što je potrebno da bi ste mogli da zajedno uživate u njoj je da naučite psa nekoliko osnovnih stvari, pre svega da hvata frizbi u letu, pre nego što padne na zemlju.

 

Istorija

Pseći frizbi kao sport postoji već skoro 40 godina, a počeo je da se razvija početkom 70-ih godina u Americi, paralelno sa frizbijem za ljude. Kao zvanični početak sporta je uzet 5. avgust 1974. kada su Aleks Stajn (Alex Stein) i njegov pas Ashley Whippet upali na državni prenos bejzbol utakmice između Los Angeles Dodgers-a i Cincinnati Reds-a i očarali publiku veštinom kojom je Ašli hvatao firzbije. Pas je trčao brzinom od 56 km/h i skakao do 2,7m u vazduh kako bi uhvatio leteći predmet. Tačka je bila toliko zadivljujuća da je bejzbol utakmica prekinuta, a komentator je nastavio da vodi frizbi program još celih 8 minuta pre nego što je Stajn izveden sa terena i na kraju i uhapšen. Nakon ovog događaja interesovanje za sport je naglo raslo, a Stajn je zajedno sa Irijem Landerom (Iry Lander) i Eldonom Mekentajerom ( Eldon McIntire) napravio prvo svetsko prvenstvo u psećem frizbiju. Prva zvanična takmičenja u Evropi su se održala desetak godina kasnije, a svake sezone broj takmičara raste. Nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti imati i više zvaničnih predstavnika Srbije na internacionalnim takmičenjima u ovom zanimljivom sportu.

Takmičarske discipline

Postoji mnogo različitih disciplina koje spadaju u sport psećeg frizbija, ali ih možemo podeliti na dve osnovne grupe: hvatanje na distancu i freestyle gde je bitniji stil bacanja. Ovde ćemo predstaviti nekoliko popularnih disciplina. Treba napomenuti i da je pseći frizbi sport priznat od strane mnogih udruženja i organizacija (Skyhoundz, USDDN, UFO, AWI i druge) od kojih svaka ima nešto drugačija pravila i nazive disciplina.

Dog-Dartbee

Dog-Dartbee je brza disciplina koja predstavlja spoj psećeg frizbija i tradicionalnog pikada. Na zemlji je iscrtana meta sa 3 koncetrična kruga prečnika: 6,5m, 4,5m i 2,5m i unutrašnjom zonom (bullseye) prečnika 50cm. Bodovi se dodeljuju u odnosu na položaj prednjih šapa psa u trenutku hvatanja frizbija. Što je pas bliže centru to više bodova dobija. Ukoliko se šape nalaze u dve različite zone dodeljuju se bodovi za slabiju. U trenutku bacanja frizbija vodič je udaljen 15m od spoljašnjeg kruga. Svaki tim ima tri pokušaja.

DA/ Toss and Catch

DA (Distance/Accuracy) ili Toss and Catch je još jedna daljinska disciplina u kojoj vodič i pas pokušavaju da osvoje poene sa što više uhvaćenih frizbija u dozvoljenom vremenu od 60 sekundi. Vodič ima pravo da koristi samo jedan frizbi i mora da ga baci iz propisane zone. Polje je podeljeno na nekoliko zona širine 10m (DA) ili 15m(T&C). U što daljoj zoni pas uhvati frizbi, više poena osvaja.

Time trial

U ovoj disciplini vodič i pas pokušavaju da postignu hvatanje na distanci od oko 20m u što kraćem vremenskom periodu.

Xtreme Distance

Xtreme Distance takmičenja su osmišljena kako bi se pokazala čista brzina i sposobnost hvatanja psa i veština bacanja vodiča. Takmičenja se odvijaju odvojeno za muškarce i žene i u više kategorija u zavisnosti od tipa frizbija koji se baca. Svaki tim ima na raspolaganju 90 sekundi da pokuša da postigne hvatanje na što većoj distanci.

Freestyle

Freestyle je disciplina u kojoj tim (pas i vodič) izvode koreografiju koja se sastoji od različitih trikova i formi bacanja frizbija. Sudije biraju pobednika ocenjujući tačnost izvedbe, uspešnost hvatanja, raznovrsnost i inovativnost koreografije i atletske sposobnosti psa i vodiča. U izvedbi veštih takmičara ovo je jedna od najatraktivnijh kinoloških disciplina koja privlači veliki broj takmičara i gledalaca širom sveta.

Šta je potrebno za bavljenje ovim sportom?

  • Pseći frizbi je sport kojim mogu da se bave psi svih rasa (i mešanci!). Jedini uslov je da je pas zdrav i voljan da trči za predmetom.
  • Kako bi mogli bezbedno da vežbate ovaj sport potrebno je pronaći teren koji nije tvrd (ne sme biti asfalt, beton, kamena podloga) i koji je dovoljno ravan, bez većih rupa i neravnina.
  • Pre početka bavljena sportom ili igre sa psom potrebno je da vodič nauči da pravilno baca frizbi, za šta je dovoljno samo malo strpljenja i dobre volje.
  • Pas treba postepeno da nauči da hvata frizbi u letu, nemojte odmah počinjati sa prevelikim distancama.
  • Veoma je važno da nabavite odgovarajući frizbi. Većina onih koji se prodaju kao dečije igračke nisu odgovarajući, obično su napravljeni od tvrde plastike i mogu ozbiljno da povrede psa.
  • Nije preporučljivo navoditi pse mlađe od godinu dana da skaču za frizbijem ili bilo kojom igračkom jer nisu potpuno razvijeni i lako mogu da se povrede prilikom doskoka.
  • Poslednji savet je - uživajte, zabavljajte se i samo su mašta i upornost granica za ono što možete da naučite zajedno sa svojim četvoronožnim ljubimcem.