DISCIPLINE


Danas, više nego ikada, ljudima i njihovim psećim prijateljima pruža se mogućnost da se oprobaju u brojnim kinološkim disciplinama koje pored toga što omogućavaju psima da na pravi način potroše svoju energiju, takođe i jačaju vezu između vodiča i psa. One, svaka na svoj način, predstavljaju izazov i zadovoljsvo.

Psi se međusobno razlikuju, kako po pasminskim, tako i po ličnim karakteristikama. Poštujući njihovu specifičnu prirodu i sopstvene afinitete čovek i pas postaju tim koji zajedničkim radom i zalaganjem u za njih odgovarajućoj kinološkoj disciplini mogu ostvariti uspešne rezultate.

Sportske disciplineSportska kinologija je široka oblast čiji je glavni cilj aktivna zabava kako vlasnika tako i pasa. Jedan od najpopularnijih psećih sportova je agility, u kome vodič I pas zajedno savladavaju niz prepreka pri čemu se ocenjuju preciznost i brzina. Pored ove postoji i niz drugih disciplina kao sto su: dog disc (frizbi), flyball, dog dancing...


Službene i radne takmičarske disciplineIz obuke službenih pasa (pasa koji su nezamenljiva pomoć u radu vojske, policije, vatrogasne i gorske sluzbe) proizašle su radne takmičarske discipline – IPO, Mondioring, Schutzhund… Pojedini elementi ovih disciplina iskorišćeni su u strukturi BH ispita – ispita za gradskog psa.


Specifične radne disciplineBrojne rase pasa uzgajane su upravo zbog njihove korisnosti u obavljanju određenih zadataka, pa tako imamo pse ovčare, lovne pse, pse za vuču… Danas postoje razne discipline koje se oslanjaju na ove instinkte.